Scurt istoric

Istorie Aprilie 1, 2014

In 1936 se pune temelia unei noi biserici in satul Icuseni care sa inlocuiasca biserica de lemn, cu hramul ,, Sfintii Arhangheli".

Biserica ,,Sfânta Treime”

 

In 1936 se pune temelia unei noi biserici in satul Icuseni care sa inlocuiasca biserica de lemn, cu hramul ,, Sfintii Arhangheli". Lucrările se sistează din cauza venirii războiului așa că abia in 1964 preotul Gheorghe Huțupaș împreună cu enoriașii cer aprobările pentru continuarea acestora. Acestea vor fi reluate in anul 1974. Cel care se va ocupa de construcție va fi preotul Ilarion Neagoe.

În 1976 biserica este finalizată iar pe 16 noiembrie va fi sfințita de către P.S.Adrian Botoșăneanul.Biserica este construită în plan treflat, zidul este din cărămidă peste care s-a tencuit. În exterior este în praf de piatră. Are două turle, una deasupra naosului iar cealaltă deasupra pridvorului și servește ca și clopotniță. Acoperișul este din tablă zincată.

În timpul preotului Veniamin Guja se incep lucrările de pictură și se cumpără casa parohială.

În timpul preotului Emilian Hrubaru se cumpără cele două clopote.

În timpul preotului Gicu Zaharia se încheie lucrările de pictură. În acest timp se pune temelia casei sociale din curtea bisericii.  Biserica va fi resfințită de către P.S. Pimen Suceveanul in 1988.

Lucrările la casa socială vor fi continuate de preotul Vasile Cocoreanu.

In timpul preotului Adrian Secrieriu se pictează ocnițele exterioare ale bisericii și se finalizează casa socială.

 

 

Biserica ,,Sfinții Arhangheli”

 

Biserica ,,Sfinții Arhangheli,, din Icușeni a fost construită la începutul sec.al XIX-lea, în timpul starețului Rafail al mănăstirii Vorona. Forma bisericii este simplă, dreptunghiulară.

Temelia este din piatră peste care s-au construit pereții din lemn. Mai târziu pereții au fost tencuiți și văruiți. Acoperișul este înalt, din șindrilă.

Pridvorul larg al bisericii a servit multă vreme ca școală pentru copiii satului.

Curtea bisericii a fost până la inceputul sec. al XX-lea cimitirul parohiei.

După 1900 s-a construit o clopotniță din lemn la intrarea în curte, dinspre răsărit.

Până in 1976 toate rânduielile bisericești ale parohiei s-au ținut in această biserică. În prezent se slujește in ea numai în ziua hramului.

În timpul preotului Vasile Cocoreanu are loc refacerea acoperișului acestei biserici iar în timpul preotului Adrian Secrieriu se face o reparație capitală a zidului.